ushahidi.png Иновативен софтуер ще следи за нередности на референдума в Стара Загора

Иновативен софтуер ще следи за нередности на референдума в Стара Загора

Ushahidi стана световно известен с това, че през 2012-та година беше използван от технологичния екип на Обама за наблюдение на изборния процес и мониторинг на потенциален натиск върху избирателите. Употребата на софтуера стана причината за разрешаване на редица проблеми в 4 щата, където изборните секции останаха отворени до по-късно и позволиха на хиляди хора да гласуват. За първи път софтуерът ще се в България тази неделя.

С помощта на приятелите ни от ZaraLab Ushahidi вече заработи на сайта на Запазете Бедечка и позволява, както на наблюдателите, така и обикновените граждани да подават сигнали, чрез SMS, през самия интернет сайт, по e-mail, както и чрез приложение за мобилни телефони и таблети.

От „Запазете Бедечка“ полагат всички възможни усилия, за да осигурят честен и открит изборен процес. С подкрепата на партиите ГЕРБ, БСП и ВМРО граждански квоти ще бъдат разположени анонимно в множество секции.
„Моята еОбщина“ пък ще осигури доброволци, които ще имат право да се придвижват между секциите и ще могат да реагират при сигнал. Същите са обучени от световната организация „Прозрачност без граници“.

„Получаваме сигнали за нередности и корпоративен натиск“, коментираха от „Запазете Бедечка".
ОИК вече реагира на два такива сигнала и постанови, че билбордовете, разположени в града, които агитират за „НЕ“ са незаконни, като препрати сигналите към Живко Тодоров за незабавно премахването на агитационните материали. От гражданското сдружение споделят, че подобни анонимни листовки с дезинформация се разпространяват из целия град с цел да объркат гражданите.

Бранителите на Бедечка още веднъж напомнят, че с ДА се гласува за парк, а с НЕ се гласува за квартал и молят всички свои симпатизанти да разговарят с възрастните си роднини, които е възможно да са били подведени.

Ситемата за подаване на сигнали вече е в тестови период и гражданите могат да го използват в деня за размисъл, ако забележат незаконна агитация или други нередности. На сайта на „Запазете Бедечка“ има голям бутон с надпис „ПОДАЙТЕ СИГНАЛ“ където са изброени всички възможни опции.

„Разчитаме и на Вас, за да гарантираме честен изборен процес!“, споделят от сдружението.