Проф. Цанко Яблански Бивш син кмет на Стара Загора също ще гласува "Бедечка" да е парк

Бивш син кмет на Стара Загора също ще гласува "Бедечка" да е парк

Проф. Цанко Яблански не крие притеснението си, защото почита неприкосновеността на частната собственост, но като бивш градоначалник ще подкрепи позицията, че градът трябва да продължи да се развива и да е добро място за живеене

"Моята приципна позиция е, че, да се провеждат референдуми, е много демократично и много справедливо.

Общината и лично кметът Живко Тодоров, според мен, подхождат правилно, тъй като по въпроса за "Бедечка" има и продължава да има огромни разногласия, които създават напрежение", заяви вчера пред медията ни проф. Цанко Яблански - кмет на Община Стара Загора от 1995 г. до 1999 г.

Той също изрази мнение, че казусът "Бедечка" е сложен и затова решението му се е проточило толкова дълго.

"Този проблем влезе на дневен ред още в моя мандат, но тогава нямаше законодателни решения как да се постъпи в такива случаи. И той продължи при следващите управления, за да се стигне до съвсем законно връщане на земята на собствениците и техните наследници. Впоследствие Общината направи ПУП, което означава, че тя одобри това връщане. И според този ПУП там ще се строи модерен жилищен квартал.

Нещата, които се случиха през последните 16-17 години, доведоха до това огромно затруднение. Другата причина за напрежението е, че обществеността на Стара Загора също се ангажира, защото в този град има традиции той да бъде по-чист и зелен. Още повече, че през тази година Стара Загора беше определена за най-доброто място за живеене.

Старозагорци, пък и аз лично, имаме основание да поддържаме такова статукво на нашия град. Където и да отида, като бивш кмет не пропускам да изразя възхищението си, че Стара Загора се развива добре. Но когато се опре до законовата база на определени решения, които засягат и част от гражданството и на първо място - собствениците, тогава нещата стават по-специални", коментира вторият демократично избран кмет на Стара Загора от СДС.

Проф. Яблански обаче изтъкна, че като демократ той винаги е почитал правилото, че частната собственост е неприкосновена. "На този принцип никога не бих могъл да противореча, защото съм се борил за него. Като кмет съм участвал във връщането на държавна собственост на бившите собственици. Върнал съм собственост и на моето семейство. И това е справедливото, демократичното.

Тук се влиза в едно противоречие, заради което един уравновесен човек изпитва затруднение да вземе страна. Ако референдумът приеме собствениците да бъдат обезщетени - тоест, да се вземат техните имоти, това законно ли ще бъде?

Затова с основание задавам въпроса защо ОбС е трябвало да вземе решение за изготвяне на ПУП? И сега трябва да се гласува срещу това решение. Точно тук е неудобството.

Но аз смятам, че градът трябва да продължи да се развива, както досега - да е хубавият град, доброто място за живеене и т.н. И като бивш кмет на града ще застана на такива позиции. Ще гласувам на 18 юни "Бедечка" да бъде парк, въпреки притеснението ми", заключи проф.Яблански.

Източник: Старозагорски новини Online